Problemy z win10 ...

Pytania i odpowiedzi dotyczące użytkowania programu LottoCAD

Problemy z win10 ...

Postby Kmicic » 2017-02-10, 21:44

Dzień Dobry.

Kilka dni temu kupiłem program LC i jestem z niego bardzo zadowolony (naprawdę jak AUTOCAD), ale mam do Pana kilka pytań.

Zainstalowałem program LC w Windows XP na jednym dysku, i na drugim w Windows 10.

W Windows XP program działa poprawnie, natomiast w Windows 10 jest problem z wyświetlaniem głównego okna programu.

W lewym dolnym rogu (Offset losowań) nie jest widoczny cały, utrudnia to bardzo obserwację ile jest zaznaczonych losowań, można to sprawdzić w (wyświetl dialog ustawień dat) ale jest to bardziej kłopotliwe, podobnie jest z (Opcją paneli).

Sprawdź proszę dwie rzeczy :
  • 1. Czy zainstalowałeś poprawkę (zamiana pliku LottoCAD.exe) przekazaną w linku przy zakupie.
  • 2. Najważniejsza sprawa to należy ustawić opcję uruchamiania programu z prawami jako administrator.
Prawa ustawia się nastepująco:
  • Na skrócie do programu LottoCAD z pomocą prawego przycisku myszki wybierz "Właściwości".
  • W oknie właściwości w zakładce "Skrót" wybierz "Otwórz lokalizację pliku".
  • Na ikonie pliku LottoCAD.exe z pomocą prawego przycisku myszki wybierz "Właściwości".
  • W zakładce "Zgodność" wybierz przycisk "Zmień ustawienia dla wszystkich użytkowników".
  • W następnym oknie zaznacz opcję "Uruchom ten program jako administrator".
  • Zamknij okna przyciskami OK lub "Zastosuj" i "OK".
Szerokość pól np "Offset losowań" zmienia się następująco.
  • Na pustym polu obok menu i pasków narzędziowych z pomocą prawego przycisku myszy wybierz opcję "Customize".
  • Z pomocą myszki (lewy przycisk) zmień szerokość pola.
I gotowe ...

Następny problem to, program nie zapisuje ustawień wybranej czcionki w pokazanym panelu.

Zmiana rozdzielczości monitora na mniejsze nic nie zmienia, próbowałem różnych ustawień i nie pomaga.

W pokazanym poniżej zrzucie ekranu wyświetlane liczby nie wyśrodkowują się, a szerokość i wysokość komórek przy ich zmianie nie jest zapamiętywana przez program.

Faktycznie nie zapisuje, sprawdzę to przy następnej kompilacji. Sprawdzę czy da się zapisywać szerokość kolumn i wysokość wierszy ale na "wojtkowe oko" to da się chyba zapisywać jako wartość domyślną dla wszystkich komórek a nie dla każdej osobno (też się da ale chyba skomplikuje zapis).

Na koniec muszę Panu powiedzieć że program jest wspaniały i szkoda że teraz dopiero znalazłem w Internecie.

Uważam że Pana lata pracy przy programie nie poszły na marne, i Życzę powodzenia w dalszym dopracowywaniu i udoskonalaniu programu.

No toś mnie liznął :-), dziękuję ...
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
Kmicic
Administrator

Return to LottoCAD pytania i odpowiedzi