Opcje pola tekstowego

Pytania i odpowiedzi dotyczące użytkowania programu LottoCAD

Opcje pola tekstowego

Postby bojan » 2015-03-09, 19:56

Witam

Pojawił się ostatnio u mnie problem z opcjami pola tekstowego (pasek wskaźnikowy, numeracja linii, separacja linii itp).
Posiadam system windows 8.1 i Lottocad 2.32. Parę dni temu przy zawieszeniu się systemu i konieczności brutalnego zamknięcia systemu (przy otwartym programie LottoCad) nie mogę obecnie ustawić powyższych opcji tekstowych na stałe. Jezeli je ustawię na dowolnej grze np. multimulti to po zmianie gry lub po ponownym otworzeniu LottoCada te parametry nie są zachowane i muszę od nowa je ustawiać. Pola tekstowe lewe i prawe po ponownym otwarciu LottoCad zawsze są puste (białe tło). Próbowałem instalować na nowo LottoCada ale to nic nie pomogło. Po zainstalowaniu starej wersji chyba 2.25 wszystko było ok. ale jak przejdę na wersję 2.32 sytuacja jest jak wyżej opisana. Nie wiem czy to ma związek z programem LottoCad czy z moim systemem.

Pozdrawiam
bojan

Re: Opcje pola tekstowego

Postby Kmicic » 2015-03-14, 11:33

Witam
Nie mam Win8 ale spróbuje pomóc.
1. Spróbuj wystartować program z prawami administratora.
2. Gdy nie pomoze spróbuj nadac kataogowi danych i podkatalogom prawa dla wszystkich uzytkowników do "zapisu i odczytu". Ten katalog w Win7 to :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
C:\Documents and Settings\[Twój główny uzytkownik]\AppData\Roaming\LottoCad232R
GeSHi © Codebox Plus

3. Sprawdź czy zapisywany w tym katalogu jest plik knfiguracji o nazwie menubar.ini
Informacje w tym pliku steruja zapamietaniem ustawień i opcji menu, przykład :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
[MainForm.BarManager.Items]
...
Pasekwskanikowy1=1
Numeracjalinii1=1
Separatorlinii1=1
bb_DeleteComent=1
bbAutoRemoveFilter=1
bbOpenAddText=1
bbAnalogStyle=1
...
GeSHi © Codebox Plus

4. Sprawdź czy masz zainstalowana najnowszą wersję, Wybierz polecenie Plik->Menadzer Gier. Jezeli widzisz zakładkę "SQL" to jest to najnowasza wersja. Jeżeli nie to pobierz update (sam plik exe) z linku który otrzymasz po wpisaniu na stronie lottocad.pl w opcji "przypomnij hasła", swojego adresu email (na który był dokonany zakup. Przyjdzie do ciebie poczta z linkiem do pobrania i hasłem do rozpakowania.

pozdrawiam
AK
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
Kmicic
Administrator

Re: Opcje pola tekstowego

Postby bojan » 2015-03-16, 10:58

Witam
Niestety, próbowałem wszystkich zaleceń i niestety bez efektu.

Nadmienię, że problem występuje w moim laptopie, natomiast w komputerze stacjonarnym wszystko jest ok. systemy operacyjne sa takie same win8.1

Pozdrawiam
bojan

Return to LottoCAD pytania i odpowiedzi