Witam Potrzebuję makro, które sprawdza mi wszystkie piątki wg zadanych kryteriów – np. 10 ostatnich losowań w których min 3 liczby z piątki wystąpiły co najmniej 5 razy.Czy ktoś może mi pomóc?
piotr67 wrote:Witam Potrzebuję makro, które sprawdza mi wszystkie piątki wg zadanych kryteriów – np. 10 ostatnich losowań w których min 3 liczby z piątki wystąpiły co najmniej 5 razy.Czy ktoś może mi pomóc?
Postaram się pomóc, można to zrobić "ręcznie", wygenerować piątki z 10 losowań a potem zanalizować zestawy w supermapie z poziomem trafień "3". Ale to kupa roboty bo każde losowanie to ponad 15 tysięcy kombinacji piątek. Ale można do tego podejść od tzw d*** strony tzn zanalizować 10 losowań na tzw trafienia wzajemne. W ten sposób zamiast analizować i wypisywać 150 tysięcy piątek, zanalizujemy trafienia wzajemne w tych 10 losowaniach. Logika jest prosta skoro szukamy trafień kilku trójek to zróbmy trójki z tych liczb które w tych losowaniach wystąpią co najmniej x razy.
Z menu raporty wybieramy "lista wyników losowań", przesuwamy się na koniec i kopiujemy 10 ostatnich losowań. Wklejamy te losowania do pola "zakłady". POLE "ZAKŁADY":
Teraz należy odciąć kolumnę zawierającą daty losowań. Posłużyć się można wygodnym zaznaczeniem blokowym. Trzymając klawisz "CTRL+ALT" zaznaczamy obszar prostokątny obejmujacy wszystkie daty do pierwszeko przecinka włacznie. Wciskamy klawisz :"DEL" i usuwamy daty. POLE "ZAKŁADY":
Teraz otwieramy z menu "Skrypty PHP"=>"Skrypty PHP-Edytor" edytor skryptów PHP. Wciskamy piewszy przycisk "Nowy" i wklejamy skrypt "trafień wzajemnych" zamieszczony poniżej i, zapisujemy skrypt (klawisz z dyskietką) nadając mu nazwę np "trafienia_wzajemne.php".
Skrypt ten analizuje tzw trafienia wzajemne w pętli każdy z każdym a więc losowanie 1 z 2 , 1 z 3, 1 z 4 .... 9 z 10 wypisując w każdym trzecim wierszu ich trafienia wzajemne:
zestaw ten pokaże się nam w polu "wyniki", jeżeli wciśniemy klawisz f9 (Klawisz z symbolem PHP). jeżeli ta opcja nas nie interesuje to możemy ja zablokować w skrypcie jeżeli za komentujemy w skrypcie linijkę nr: 16
linię za komentować można umieszczając przed linijką dwa ukosniki w prawo (znak dzielenia). Od tej pory linijka nic nie znaczy, służy tylko jako komentarz.
w następnej sekcji wyników dziaania skryptu mamy :
To już więcej informacji, są tu wypisane w kolejnych wierszach unikalne trafienia wzajemne, licznik tych trafień to liczba w nawiasach okrągłych. Jak widać żadna kombinacja nie powtórzyła się. Ale my szukamy trójek. Trójek powtórzonych nie ma ale mogły się trójki ukryć w czwórkach, piątkach itd. Nazwiemy ten zestaw wyników Drugą sekcją wyników. W zestawie wyników jest też trzecia sekcja. Krótko wyjaśnię i wrócę do wyników zestawu drugiego :
wynika stąd że najwięcej trafień wzajemnych ma losowanie z linii 3 pola "zakłady" [ 3] trafiło 47 liczb w 10 ostatnich losowaniach. Jak wkleimy to losowanie do pola edycji losowań i policzymy podświetlone trafienia to bedzie ich razem 47 w 10 losowaniach.
Wracamy do deugiego zestawu wyników. Wiemy że nie ma trójek bezpośrednich ale są 4 ki, 5 ki itd które mogą kryć trójki. Usuwamy z zestawu wiersze króre maja 3 i mniej liczb. Gdyby trójki na tym etapie były trafione więcej niż raz to należy pobrać do nowego zestawu. A więc krótko wywalamy wszystkie j ki i dwójki jak leci a trójki te które trafine były tylko raz. Znanym sposobem zaznaczania blokowego usuwamy liczniki w nawiasach ( 1), cała kolumnę od nawiasu do nawiasu. I otrzymujemy nowy zestaw który ponownie poddamy selekcji skryptem, wiec wklejamy go do pola "zakłady" :
jak widać, nasze zadanie nie da żądanego wyniku : w 10 losowaniach w kombinacji piątek trafić trójki co najmniej 5 razy. Ponieważ największa ilość trafień trójek wynosi 3 -> ( 3) 21 36 49, co prawda jest jeszcze czwórka ale ona nie da dodatkowych trójek niz te trzy krórych kombinacje zawiera. Zresztą możemy ponownie przepuscić zestaw przez skrypt. I nie znajdziemy tych pieciu trójek. Czyli zadanie to dla załozonych kryteriów nie ma rozwiązania.
Uwaga ciekawostka : przepuszczając do końca w kółko zestaw na końcu otrzymamy zestaw chyba gorący ???: 21 22 36 51 53 62 , ciekawe jak zachowa się w następnych losowaniach ???.
piotr67 wrote:Dziękuję za odpowiedź ,a już myślałem że wszyscy są na urlopach
O rany "URLOP" to brzmi jak słodkie wspomnienie z dzieciństwa. No ale chcieliśmy kapitalizmu to nie można mieć pretensji że teraz egzotycznie brzmi słowo URLOP .
Ale trzeba przyznać że pierwszego dnia metoda na wyczerpanie (tzn w kółko przepuszczanie przez skrypt trafień wzajemnych) w pierwszym dniu sprawdza się dała na 6 liczb trafienia 3 i 2 czyli powyżej normy (25%) odpowiednio 50 i 33%.
Na dziś tym sposobem zestaw 3 ki : 20 21 22 ciekawe ? można też uwzględnić trójkę która wczoraj nie weszła a więc 36 51 53
można te trójki wymnożyć każda z każdą na dwójki, ręcznie lub posłużyć się skryptem all2all.php :
Nie miałem czasu sprawdzić, sprawdzam dziś w 4 kolejnych losowaniach najlepszy wynik to wynik z pierwszego z 4 losowań. Reszta wychodzi mniej więcej srednio. Reasumujac jak grać na gorace z metody to tylko na najbliższe losowanie. W myśl zasady: "Jak się trend zauważy to on właśnie się skończył".