Aktualizacja większej ilości losowań w LC 2.25

Pytania i odpowiedzi dotyczące użytkowania programu LottoCAD

Aktualizacja większej ilości losowań w LC 2.25

Postby xyzen » 2014-02-19, 08:17

Kilka słów wprowadzenia .
Należy przygotować sobie plik z losowaniami jako tekstowy i najlepiej umieścić go do katalogu Databases.

Ją do importu użyłem wygenerowane przez LC dotychczasowe wyniki losowań oraz uzupełniłem w identycznej strukturze
brakujące losowania zwracam uwagę na to że wykorzystując dotychczasowe losowania możemy być pewni że nie spotkają nas
"niespodzianki " niezgodności w pierwszych latach losowań / a takowe są /,
Struktura losowania wygląda u mnie tak : 2014-02-13, 2, 8,15,22,32

Następnie otwieram LC.2.25 w Expresslotku moduł boczny BAZA LOSOWAŃ.
kasuję prawie całą bazę pozostawiając sobie dla wygody jedno losowanie
Usuwanie robimy wówczas gdy pod prawym mychy mamy "zafiksowane "Zaznaczanie w wielu rekordów dozwolone " sekwencją CTRL+DEL.
Jeśli w bazie pozostało to jedno losowanie po sprawdzeniu czy daty w przygotowanym pliku nie pokrywają się /lub nie są późniejsze/ z tym w LC /bo będzie konflikt/.
zamykamy program ,
Natomiast otwieramy umieszczony w katalogu BASEDRIVER.EXE .
W oknie wyszukiwania plików wskazujemy na EXPLOTEK.DAT jeśli prawidłowo wybraliśmy to w dużym oknie bazy zobaczymy nasze jedno
pozostawione losowanie .
Pomiędzy belką menu gdzie umieszczony jest napis EDYCJĄ a EXPLOTEK znajdują się niebieskawe ikony IMPORTU z plików txt wybieramy lewy i po pokazaniu się następnego okienka wyszukiwania plików wskazujemy na plik txt z bazą którą mamy zamiar zaimportować OPEN .
Teraz otworzy się okno nastaw importu do bazy składające się z trzech zasadniczych części .
Manipulacji parametrami
Górnego okna testowego
Dużego okna podglądu bazy .
Zaczniemy od górnego lewego narożnika

FORMAT PLIKU => ZNAK ROZDZIELAJĄCY to separator jakim rozdzielono liczby /w moim i wyżej pokazanym przypadku to >>,<< przecinek
przecinek ale jeśli wklejamy wprost z excela to z listy rozwijalnej wybierzemy TAB.
Poniżej widać OGRANICZNIK PÓL =tego NIE WIEM domyślam się że jeśli użyto przed wpisem nawiasu, klamry itp wówczas należy wybrać odpowiedni znak .U mnie w obu oknach mam >>BRAK<<

Następna w kolejności nastawa dotyczy wklejanych kolumn STARTUJ OD POLA / odpowiednikiem exelowej kolumny tu w bazie jest POLE
Ponieważ w pliku txt nie mamy żadnych wpisów
/kolumn / poprzedzających datę przeto w lewym oknie pozostanie liczba >>1<<
natomiast dla prawego okienka bazy przy użyciu przewijaka przeklikamy na wartość równą >>3 << obserwując jednocześnie główne okno bazy zauważymy przemieszczające się podświetlenie i jeśli podświetla nam datę jest OK.

Poniżej są nastawy dotyczące rekordów STARTUJ OD LINI REKORDU /rekord to inaczej wiersz bazy/ lewe okienko dotyczy pliku
U mnie ponieważ pozostawiłem to samo losowania które mam w pliku txt czyli oba się dublują dlatego w pliku daję nastawę >>2<< dla bazy tak samo ponieważ zostawiłem w bazie jedno startowe losowanie czyli
w prawym OPCJI STARTUJ OD LINII REKORDU oknie daję >>2<<

W części IMPORTUJ REKORDÓW mielibyśmy możliwość ograniczenia ilości losowań "wciąganych " do bazy dajmy zaptaszkowanie opcji WSZYSTKIE załatwia nam to czego oczekujemy /można zauważyć że w w okienku ILOŒĆ liczba jest nieaktywna
do chwili "odptaszkowania" WSZYSTKIE.

Przesuńmy się logistycznie w prawo mamy tu TEST WYKONAJ DLA LINI TEKSTU w okienku z liczbą mamy ograniczoną do 10 możliwość wyboru ilości wierszy jakie mogą być wyświetlane w górnym oknie ją ustawiłem u siebie na >>5<< ale nie przywiązujmy do tego większej uwagi .
Bardziej w prawo mamy klawisz WSTAW ID Klik i wyświetli się okienko dialogowe w którym interesuje nas tylko zakładka
AUTONUM
W oknie W POLU BAZY NR wybierz liczbę >> 2 <</tu chodzi o to ze w drugiej kolumnie będzie AUTONUMERACJA/
POCZĄSZY OD NUMERU >> 2 <<
Zaptaszkowane powinno byĆ AUTONUMERACJA NARASTAJĄCO a w okienku LICZBĘ UZUPEŁNIJ ZERAZMI DO SZEROKOڌCI >> 0 << i zatwierdź to

Obraz naszej dotychczasowej działalności zobaczymy klikając na klawisz TEST
tu b. ważne jest sprawdzenie czy liczby w kolumnach pokrywają się z ich nagłówkami

Jeśli widzimy idealne umiejscowienie liczb możemy przystąpić do importu klikając w odnośny klawisz.

W razie gdyby import z jakieś przyczyny się nie udał co stwierdzimy w dużym oknie że pozostanie bez zmian
należy zamknąć program BASEDRIVER i ponownie go uruchomić i rozpocząć cały proces od nowa .

Mam nadzieję że Wam za pierwszym razem nie wyjdzie przecież ją też zrobiłem ten wpis na forum za drugim podejściem .

P.o.z
Prowokatore necesse est.Ozłocę tego kto mnie skrytykujeProducenci programów do gier losowych bierzcie wzór z LC jak powinien funkcjonować taki program po prostu uczcie się :!:Tylko GENIALNI INACZEJ grają w Multi
xyzen

Return to LottoCAD pytania i odpowiedzi