Nie wiem jak ...

Pytania i odpowiedzi dotyczące użytkowania programu LottoCAD

Nie wiem jak ...

Postby Kmicic » 2013-11-22, 16:56

Witam. Zakupiłem program Lottocad . Próbuję wprowadzić nową grę Lotto w Belgii. Losowanych jest 6 liczb + dodatkowa z 45. Nie wiem gdzie jest program pomocniczy BaseDriver.exe,(nie ma go w zakładce producent systemów) , nie wiem jak wprowadzić pierwsze losowanie po konfiguracji nowej gry. Bazę losowań mam w pliku csv . Jak wypełnić tablicę bazy danych wygrane o nazwie JACKPOT.DAT, jeżeli wygranę są wypłacane : 2 + dodatkowa, 3, 3+dodatkowa, 4 ,4 +dodatkowa, 5, 5+dodatkowa, 6.
Proszę o odpowiedź.

W 2.32 nie ma programu BaseDriver ale jest moduł SQL którym mozna prawie wszystko zrobić w bazach danych. Moduł dostępny jest w update dostępnym poprzez opcję na stronie "Przypomnij hasła". Na pocztę otrzymasz powiadomienie i linki do pobrania update, Update polega na zamianie pliku EXE.
Po udanym update wersja 2.32 w Managerze Gier uzyska dodatkowe zakładki do operowania zapytaniami SQL.
W twoim przypadku w pole "BONUSHIT" należy wpisać ciąg cyfr "2345" a w pola HIT3=3, HIT4=4, HIT5=5, HIT6=6.
Koncepcja jest taka że trafienia podstawowe wpisujemy tą samą liczbą w pola trafień a Bonusy w jednym ciagu bez spacji w pole "BONUSHIT".

Dysponujac zakładką SQL wpisz polecenie jak na obrazku to wyświetla się pola bazy trafień i w kilku wierszach zobaczysz podobne przykłady :

Image

wciśnij przycisk "wykonaj zapytanie" i przejdź do zakładki "wynik SQL" znajdz w tabeli pozycję w której jest wpis "BONUSHIT".

Image

Przy okazji pokażę jak można założyć bazę nowej gry.

Wybierz zakładkę "Baza Gier" przeglądajac wprowadzone gry wybierz unikalny numer gry z kolumny "ID" , polskie gry są od 1 do 99 amerykańskie 100..199, niemieckie 400..499 wiec belgijskie wybierzemy od 500 do 599, ustalamy że gra będzie miała unikalny numer 501.
Przesuwając kursor na koniec tabeli wstawiamy nowy wiersz i wpisujemy w kolumnę ID wartość 501. A następnie wpisujemy dostępne informacje o grze. Zatwierdzamy wpis przyciskiem z symbolem "ptaszka", po zatwierdzeniu wiersz zostanie w kolejności umieszczony w porządku wg ID.

Image

następnie, wybierz zakładkę "tabela premii gry" w nową kolumnę "PICK" wpisz ilość liczb losowanych "6", wszystkie pola wypełnią sie wartością domyślną a pole GAMEID samo wypełni się bieżącym numerem gry "501" teraz w pola wpisz wartosci jak na rysunku :

Image

Wybierz zakładkę "Nowa baza wyników" i w pole "Nazwa tabeli wyników" wpisz nazwę pliku bazy danych (taką samą jak wpisana wyżej w bazie gier) bp : lotto_belgia.dat w pole "Liczb losowanych razem z dodatkowymi, wpisz 7 ( 6 podstawowych i jeden Bonus).

Image

Już prawie gotowe teraz tę grę trzeba wprowadzić do programu. Przejdź do zakładki "Wybór gier do programu" na górnym klawiszu nawigacji strzałkę w prawo naciskaj aż przejdziesz na koniec wprowadzonych gier a następnie wciśnij klawisz ze znakiem [ + ]. W oknie kolejność gry pokaże się następny numer kolejny ( na zdjęciu 12) a w polu rozwijalnym znajdź wprowadzoną właśnie grę, Lotto Belgia.

Image

Po zatwierdzeniu symbolem ptaszka w górnym pasku nawigacji, w dolnej tabeli pokażą się dane wybranej gry i ostatnią czynnoscią jest wybór ikony gry z rozwijalnego zasobnika ikon w lewym dolnym rogu. Po wybraniu ikony, zmiany zatwierdź wciskając przycisk z ptaszkiem teraz dla odmiany w dolnym pasku nawigacji.

I już wszystko gotowe, teraz po zamknięciu jako ostatnia baza gier w programie będzie nowa gra Lotto z Belgii.
Teraz w managerze gier w zakładce Nowa Baza wyników w dolnej części formularza można dokonać importu losowań z pliku tekstowego np csv.

pozdrawiam
Wojtek
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata

Re: Nie wiem jak ...

Postby Kmicic » 2013-11-26, 15:53

Witam,
dzisiaj uruchomiłem program, po naciśnięciu przycisku Lotto Belgia program się zawiesza, nie działa nic, nie da się go zamknąć, trzeba to zrobić przez Menedżera zadań, przesyłam zrzut ekranu. Proszę o odpowiedź.


Witam mogą być dwie przyczyny :
1. Nie wprowadziłeś w bazie losowań przynajmniej jednego losowania
2. Nie wybrałeś ikony do gry

Obie czynności możesz sprawdzić lub poprawić w zakładce : "Nowa baza wyników" :

Image

jeżeli nie wybrałeś ikony gry to przy aktywnej wybraniu jak wyżej "lotto_belgia.dat", w lewym dolnym rogu wybierz jedną z ikon i zatwierdź klawiszem z symbolem "ptaszka" w nawigatorze obok.
pozdr
Wojtek
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata


Return to LottoCAD pytania i odpowiedzi

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

cron